Nye muligheder for unge landmænd

De unge i landbruget vil stadig gerne være selvstændige landmænd, men det kan være svært at få finansieret købet af en stor ejendom.

 

Jeg har besøgt et hold agrarøkonomer på Asmildkloster, og her gav 12 ud af 16 udtryk for, at de regnede med at være selvstændige landmænd om 10 år,“ fortæller Christian Schulin-Zeuthen, Landbrugsmæglerne. „Bedrifterne er efterhånden så store, at man ikke bare kan blive ved med at sælge til naboen.

Man kan blive nødt til at ryste posen,“ tilføjer han. Det kan man blandt andet gøre ved at inddrage eksterne investorer, mens det stadig er den unge landmand, der står for driften. Sådan kan eksterne investorer bidrage Christian Schulin-Zeuthen fremhæver to modeller for, hvorledes eksterne investorer kan inddrages:

Model1: „Vi ser løsninger nu, hvor folk med penge gerne vil investere, typisk i jord, mens den unge varetager driften.

Det kan konstrueres på forskellig vis. Det kan for eksempel gøres på den måde, at den unge landmand køber bygningerne med lidt jord og lejer dem ud til et selskab, der varetager driften. Driftsselskabet kan for eksempel etableres sammen med en stærk partner, der er etableret i forvejen. På den måde vil der være en risikoafdækning og en sikkerhed for den unge landmand, som bliver lønnet af selskabet,“ forklarer Christian Schulin-Zeuthen.

Model 2: „En anden model kan være, at den unge køber besætning, maskiner og foderbeholdninger, mens investor køber hele ejendommen, som den unge derefter lejer. Investorerne kan enten være private personer eller institutionelle investorer som for eksempel pensionsselskaber eller Den Økologiske Jordbrugsfond.

Hvis det er private investorer, der ønsker at investere i landbruget, kan det være på baggrund af overvejelser i forhold til den såkaldte pengetanksregel,“ siger Christian Schulin-Zeuthen fra Landbrugsmæglerne. Hvis den unge landmand på længere sigt ønsker at overtage hele ejendommen, kan der aftales en tilbagekøbsmulighed, hvor prisen for eksempel fastlægges ud fra to uafhængige vurderinger, og hvor man på forhånd aftaler at dele en eventuel værdistigning i et eller andet forhold. „Hvis vi har en ung, dygtig landmand, kan vi hjælpe med at finde en investor. Til de private investorer har vi naturligvis fuld fortrolighed, og det er et vigtigt issue. 

Læs hele artiklen her

 


Så får du besked, når vi får en ejendom til salg, som matcher dine ønsker.

Tilmeld køberkartotek