Skiftede spor i livet – fra Østjylland til Fyn

Et fritidslandbrug i Farre syd for Hammel har været rammen om Lisbeth og Niels Anker Bendtsens liv i mere end en generation. Nu er de rykket til Fyn.

Nogle gange sker der ryk i livet

For østjyderne Lisbeth og Niels Anker Bendtsen har det været tilfældet i det sidste år. Efter 34 år solgte de deres fritidslandbrug i Farre syd for Hammel og flyttede til en ny tilværelse på Fyn og dermed tættere på børn og børnebørn. Det har de ikke fortrudt. Slet ikke.

Det fritidslandbrug, de har boet på gennem en stor del af livet, har tilhørt Lisbeth Bendtsens familie i tre generationer og blev gennem årene passet og plejet og holdt godt vedlige.

Der var altid opgaver, der skulle klares. Haven, det 400 kvadratmeter store stuehus samt øvrige bygninger. Fyret skulle fodres, så de kunne holde varmen, og det tog tre timer af slå græsplænerne – hver gang. Niels Anker Bendtsen husker, hvordan han og to familiemedlemmer i en weekend arbejdede igennem og brugte 60 liter maling. ”Der var masser af muligheder for at rage arbejde til sig,” konstaterer han.

Et åg fra skuldrene

En dag foreslog han stille og roligt, at de solgte ejendommen og fik sig en lidt mere enkel tilværelse uden alle opgaverne.

”Det besluttede vi så, og jeg må sige, at det var et åg, der blev fjernet fra vores skuldre,” fortæller Lisbeth Bendtsen. ”Både i dagligdagen og ved festlige lejligheder. Når familien skulle samles, skete det altid hos os, for vi havde pladsen og boede jo på familiens gård. Vi var vilde med det, og vi fik altid gode oplevelser med fra masser af samvær med familien. Men efterfølgende kan jeg godt se, at der også fulgte ansvar og opgaver med, og at det ikke altid er os, der behøver at være værter,” siger Lisbeth Bendtsen. Nu bor de midlertidigt i et sommerhus, de har købt på Nordfyn tyve minutters kørsel fra de børn og børnebørn, som har etableret sig i Odense. De planlægger at flytte til en helårsbolig i Næsby tæt på familierne, og indtil da de nyder tilværelsen i et overskueligt hus, hvor de har overtaget møbler og inventar i forbindelse med købet:

”Jeg plejer at sige, at vi har fået centralstøvsuger. Jeg bruger stikkontakten centralt i huset og behøver ikke skifte stikkontakt for at nå ud i alle hjørner. Det er overskueligt og enkelt,” siger Niels Anker Bendtsen med et smil.

Var chokerede

”Vi lever ikke på børnenes præmisser, men på vores egne. Det er vores beslutning. Mange i omgangskredsen var chokerede over, at vi kunne finde på at flytte, men faktisk skete det uden den store vemod. Det var som om, at tiden var kommet til at prøve noget nyt, og det havde vi det godt med. Måske er det værre for dem, som er vi er flyttet væk fra,” siger Lisbeth Bendtsen.

”Men det var da en stor beslutning, og lige, da jeg skrev under på købsaftalen, følte jeg, det var hårdt. Men derefter har det handlet om at komme videre til nye oplevelser,” tilføjer hun. Køberne er en ung familie med selvstændig virksomhed, og dermed vil ejendommens muligheder blive udnyttet godt. Det var Landbrugsmæglernes Christian Schulin-Zeuthen, som havde opgaven med at sælge ejendommen, og det skete i tre omgange. En nabo købte et stykke jord, som passede godt ind i arronderingen af hans ejendom. En investor købte resten af jorden, og en lokal ung familie med selvstændighed virksomhed købte de sidste 15 hektar med bygningerne:

Godt netværk og gode kontakter

”Det fungerer fint. Christian Schulin-Zeuthen har et godt netværk og gode kontakter, og det hjalp os i processen og betød, at alt faldt på plads. Tre måneder efter, at ejendommen blev sat til salg, var salgsaftalen underskrevet. Der var en række opgaver, som skulle løses i forbindelse med handlen. Der skulle indhentes tilladelser, og ejendommen skulle udmatrikuleres, men det løste sig,” fortæller parret.

”Nogle gange var vi lidt nervøse for, om handlen faldt på plads. En gang, vi ringede til Christian Schulin-Zeuthen, var han i Kolding, men han lovede at kigge forbi, og vi fik svar på vores spørgsmål. Det var virkelig fantastisk i en periode, hvor der sker meget, at der var styr på handlens mange detaljer,” siger Niels Anker Bendtsen.

Etablerer sig i Odense Han arbejdede i et byggefirma som byggeleder i 32 år., mens Lisbeth Bendtsen var ansat i en bank i 40 år. Men det er fortid, og I dag har de opmagasineret mange af de ejendele, som de har valgt at beholde og tage med til Fyn. Det gælder blandt andet værktøj og maskiner, som Niels Anker Bendtsen ikke ønsker at skille sig af med. ”Nu er der faldet ro over tingene, og vi lever en overskuelig tilværelse heroppe på Nordfyn tæt på havet. Så nu glæder vi os til, at vi skal etablere os i forstaden Næsby i Odense, som er en rigtig hyggelig by,” siger Niels Anker Bendtsen.

Den fynske tone har østjyderne ikke fundet – endnu. Men det kommer nok.


SKAL VI HOLDE DIG ORIENTERET?